Home         Blog         Portfolio         Profiel         Webshop         Reisverslagen            Gastenboek         Links

 

 

 

 

 

 

 

Profiel Menno van Duijn
 

Het begon allemaal met een Engelstalig vogelboek die Menno van Duijn (1983) op zijn vierde verjaardag kreeg. Zijn ouders vertaalde de Engelse namen naar het Nederlands en binnen een korte tijd kende Menno al de vogels uit het boek. Zo begon zijn passie voor vogels en de natuur. Als kind was hij altijd buiten op zoek naar vogelnesten, padden, kikkers en salamanders. Vaak ging hij met zijn opa mee vissen en vroeg zijn ouders om hem mee te nemen naar de duinen en het strand. Toevallig was de buurman van zijn oma een bekende vogelaar, Gijsbert van der Bent (voormalig voorzitter van de Dutch Birding), met wie hij mee mocht om vogels te kijken en hem met andere vogelliefhebbers uit Katwijk liet kennis maken. Zo zag hij zijn eerste zeldzame vogel, een mannetje Witkopgors in 1993 in IJmuiden omdat hij mee kon rijden met Frank van Duijvenvoorde. Op de middelbare school leerde hij leeftijdsgenoten kennen die ook geinteresseerd waren in vogels. Samen met Ben en Maarten Wielstra en Kasper Hendriks trokken ze elk weekend er samen op uit om vogels te kijken.

Menno reisde het hele land af om samen met vrienden zeldzame vogels te bekijken. Met name toen hij en zijn vrienden zelf een rijbewijs hadden werd menigmaal heel Nederland doorkruist. Al op jonge leeftijd keek Menno vol ontzag naar fotografen met grote telelenzen die de vogels fotografeerde. De Katwijkse vogelfotograaf René van Rossum, leerde hem hoe je door het gedrag van vogels goed te bestuderen je bijzondere foto's kon maken. Zijn interesse richte zich toen meer op fotografie en steeds betere apparatuur werd aangeschaft. Al zijn zakgeld spendeerde Menno aan diarolletjes tot de komst van digitale fotografie. Door een bijbaan te nemen en te sparen kon Menno zijn eerste telelens, een Sigma 170-500 APO f5.6, met een Canon EOS300D kopen. Op een ochtend in de duinen liep Menno de Katwijkse natuurfotograaf Lorenzo Maginzali tegen het lijf en na een praatje te hebben gemaakt trokken ze vaak samen er op uit. Lorenzo Maginzali leerde Menno alles over natuurfotografie (landschappen, macro, vogels, zoogdieren, belichting, compositie en meer) en Menno hielp Lorenzo met het verwerken van zijn digitale foto's en maken van zijn website.

Wanneer de omstandigheden goed zijn trekt Menno de duinen en of naar het strand.Strand Katwijk met NW8 by Lorenzo Maginzali "De mooiste foto's maak je dicht bij je huis omdat weet waar en wanneer je moet zijn, kennis van het gebied en je onderwerp stellen je in staat om unieke foto's te maken en je daarin te onderscheiden". Toch heeft Menno verschillende landen bezocht speciaal om er te fotograferen zoals IJsland, Schotland, Polen en Spanje.
Sinds 2009 leidt Menno fotoreizen en geeft hij workshops voor Inezia Tours. Zijn foto's zijn gepubliceerd in verschillende tijdschriften zoals; Grasduinen, Birding World, Birdwatch Dutch Birding en meerdere lokale bladen. Ook worden zijn foto's gebruikt in boeken, kalenders, tentoonstellingen, kranten en promotiemiddelen. Menno zijn werk is ondergebracht bij fotobureau
Agami (NL) en Splashdown Direct (UK)

E-mail: mennovduijn at gmail.com

Foto´s in actie met resultaat:
Zeehonden bij de buitenwatering in Katwijk maart 2010 foto Peter Maris.

Zwarte Ibis bij Noordwijkerhout januari 2010 foto Jaap Engberts

Brandganzen fotograferen in Friesland december 2009 foto Jurg Meijer.