Blog         Portfolio         Profiel         Webshop         Reisverslagen            Gastenboek         Links

 

 

 

 

 

 

 

Schotland
Home

Voor Inezia Tours ga ik op reis naar Schotland. Met het schip de Plancius van Oceanwide Expeditions vaar ik van Vlissingen naar Oban in Schotland. Het schip vaart dan verder naar Spitsbergen maar ik zal deelnemen aan een tour in Schotland waar we verschillende gebieden zullen bezoeken van de west- naar de oostkust en alles daartussen.

01.06 Om 11.38 stopt de trein in Yerseke waar de taxi´s klaar staan om ons naar de haven van Hansweert te brengen waar de Plancius van Ocean Wide Expeditions ligt. Eenmaal aangekomen in Hansweert worden we netjes naar onze kamers op het schip geleid waarna we in de panorama lounche welkom worden geheten door de kapitein en crew gevolgd door een lunchbuffet. Om vier uur worden de trossen gelosd en worden we de haven uitgesleept. Na de veiligheidsinstructies en eerste lezing is het alweer tijd voor een heerlijk diner. Terwijl we van een heerlijke kabeljauwfilet genieten passeren we Vlissingen en gaan we de Noordzee op. Een kalme deining op de eerste dag van de overtocht wiegt ons in slaap. Op deze eerste dag niet veel bijzondere waarnemingen, een zingende Zwarte Roodstaart in de haven, een groep langsvliegende Bergeenden, op zee niet meer dan enkele Grote - en Kleine Mantelmeeuwen en twee zeehonden.

First day of my trip passing to North Sea from Vlissingen to Oban. We port in the afternoon and enter the North Sea around dinner. No mentionable species so far, only a Black Redstart singing in the harbour and a few Common Seals.


Noordse Stormvogel - Fulmar

02.06 Hoewel de dag bewolkt begon stond ik als een van de eerste aan dek om niets te hoeven missen. De zee was kalm met een lichte deining. al snel toode de eerste Jan-van-Genten, Noordse Stormvogels en Zeekoeten zich evenals een paar Bruinvissen. Na twee uur kwamen opeens twee grotere dolfijnen het water uit, de hoge en gekromde rugvin met daarachter een wit zadel is kenmerkend voor WITSNUITDOLFIJN. Een stille hoop was al in vervulling gegaan. Er waren nu ook andere deelnemers op het dek verschenen maar van de dolfijnen was geen spoor meer zichtbaar. Al snel na deze waarneming werd er een andere gehoopte soort gezien. Een lange rug met
aan het einde een klein vinnetje. De eerste DWERGVINVIS was binnen! Naarmate we noordelijker komen worden ook de eerste Papegaaiduikers en Alken gezien. Door de kalme omstandigheden is het ideaal om over zee te kijken, helaas komt er mist opzetten waardoor het zicht wordt belemerd maar gelukkig trekt deze op waarna de ene na de andere Bruinvis wordt gezien, meestal in groepjes van vijf dieren bij elkaar. Aan het einde van de dag komen we op 250 Bruinvissen! Maar dat waren niet de enige zeezoogdieren. Totaal worden er deze dag 4 Dwergvinvissen, 15 Witsnuitdolfijnen, 3 Grijze Zeehonden en 1 Gewone Zeehond gezien.

The day started of with cloudy conditions but the sea is calm with a minor swell. The first Gannets, Fulmars and Guillemots appear as some Harbour Porpoise. After two hours to dolphins apear, the high dorsal fin and the white patch behind it are characters for White-beaked Dolphins! After this sighting more people arrive and it´s followed by a Minke Whale also the numbers of porpoise start to increase rapidly and at the end of the day we counted about 250 Harbour Porpoise, 4 Minke Whales, 15 White-beaked Dolphins, 3 Grey- and one Common Seal and ofcourse many seabirds like Puffin, Razorbill etc.


Witsnuitdolfijn - White-beaked Dolphin


Bruinvis - Harbour Porpoise

03.06 Wederom begint de dag weer perfect. Windstil, lichte deining en prima zicht. Om half zes sta ik aan dek om de zonsopkomst te fotograferen en overal zijn zeevogels te zien. Noordse Stormvogels glijden over het spiegelgladde water en Zeekoeten zwemmen rustig van het schip vandaan. Dit zou de dag zijn waarop we de meeste kans hebben op zeevogels en zeezoogdieren. De eerste Dwergvinvissen dienen zich al snel aan evenals een groep Witsnuitdolfijnen met de Schotse kust op de achtergrond en niet te vergeten de Bruinvissen. Om tien uur worden een groep ´dolfijnen´aan de horizon opgemerkt en aan Witsnuitdolfijnen gedacht,
totdat er opeens een enorme kop en rechtopstaande rugvin boven het water komt. Ommiskenbaar,...Orka´s!!!! Een groep met 1 mannetje, 4 vrouwtjes en 2 jongen helaas wat ver maar duidelijk herkenbaar. Het wordt steeds drukker op het dek met mensen die daarvoor steeds vanuit de luie stoel die rare gasten aan dek bekeken. Na een paar uur zegt een van hen `ik zie een hele grote vis, rechtvoor` Ja groot is die zeker maar geen vis, dit was duidelijk geen Dwergvinvis.... Nadat die weer ophoog kwomt een `blow´ lange rug, en een hoge scherpe rugvin NOORSE VINVIS! Andere vogel- en natuurliefhebbers verklaarde me voor gek om nu de Noordzee op te gaan maar ben benieuwd naar hun reacties na al deze goede zeezoogdieren! Rond het middaguur passeren we John o' Groats, de noordpunt van vasteland van Schotland. We komen op open oceaan en direct wordt de dichtheid van de soorten lager, zelfs van de Noordse Stormvogels. Pas in de namiddag zwemmen er 6 Witsnuitdolfijnen snel langs en worden er kort 4 Tuimelaars waargenomen. Na het diner kwomt er uit het niets een groep van circa 30 Gewone Dolfijnen naar het schip op de golfen te surften zowel voor als achter het schip. Wederom een ceteceansoort waardoor het aantal op 7 uit komt, een uitmuntende score voor in de Noordzee e.o. De schemer valt in en een stroom van Stormvogeltjes komt op gang die op weg zijn naar de nestplaatsen aan land, ook deze dag sluiten we af met een prachtige zonsondergang en een voldaan gevoel.

 
Recordshots van Orka - Orca (left) en Noorse Vinvis - Sei Whale (right)


Gewone Dolfijn - Common Dolphin


04.06 Nadat we in de ochtend net de Outer Herbrides hebben gepasseerd komt de haven van Oban al snel in zicht. We meren om tien uur aan en even later kunnen we van boord. In de haven zitten Kuifaalscholvers, Zwarte Zeekoeten, Bonte Kraaien en een paar Raven nestelt op de kliffen. Omdat ik om zes uur ´s avonds pas de trein pak vermaak ik me in de tussentijd prima met de Zwarte Zeekoeten die in de gaten van de kademuren broeden en de opvallend tamme Oeverpiepers. Het eerste deel van de zeer geslaagde reis zit er op. We hebben geluk gehad met de weersomstandigheden maar ik denk dat de noordelijke Noordzee veel meer te bieden heeft dan menigeen verwacht. De Plancius vaart vanavond verder naar de Faroer Eilanden en via Jan Mayen naar Spitsbergen. Ik ga verder de binnenlanden van Schotland in waar ik deel zal nemen aan een groepsreis die Inezia Tours aanbiedt.

Samenvatting: 1 Noorse Vinsvis, 7 Orka´s, 7 Dwergvinvissen, 4 Tuimelaars, circa 30 Gewone Dolfijnen, 25 Witsnuitdolfijnen, circa 300 Bruinvissen ± 35 Grijzen Zeehonden en 8 Gewone Zeehonden. Stormvogeltje, Papegaaiduiker, Alk, Zeekoet, Roodkeelduiker, Grote en Kleine Jager, Noordse Stormvogel, Jan van Gent en veel meer.


Zwarte Zeekoet - Black Guillemot

05.06 Na een Engels ontbijt in een hotel in Glasgow, waar mn darmen achteraf niet al te blij mee waren, met de trein via Perth om vier uur later in Aviemore uit te stappen. Hier word ik opgehaald door de Schotse gids om naar het prachtige verblijf in de Cairngorm Mountains te gaan. Onderweg al leuke soorten zoals een Visarend met prooi en vlak bij het hotel vliegt een vrouwtje Brilduiker voor de auto langs. Na de spullen in mn kamer te hebben gedropt is er tijd voor een wandeling. Op nog geen kilometer van het verblijf nestelt een paar Visarenden in de top van een den, vrouwtje op het nest en mannetje trots op een tak erboven. Als ik verder loop
sta ik opeens op tien meter naast een jonge Reebok die mij niet in de gaten heeft zelfs niet als ik doorloop en de wind zijn kant op waait. De hele dag is het al zonnig en de afgelopen dagen was het 20 graden en volop zon maar tegen de avond komt er toch het typische schotse weer. Na de bui voorbij is getrokken stijgt er mist op uit de valij en is het schotse plaatje compleet. Mistige bergen met de roep van de Visarend in de verte.

After an English breakfast, which at the end my stomach wasn't used to, I travel by train via Perth to Aviemore. After a four hour drive I arrived and met the guide. Along the way we saw already some nice species like Osprey and Goldeneye. I dropped my bags in my room and take a walk in the area. Here an Osprey breeds a mile from the accomodation and several Roe Deer are close by. The whole day it was about 20 degrees, I didn't expect to be swetting in Schotland, but finaly some typical weather. After the rainfall clouds and mist in front of the Cairngorm Mountains complete the picture.

06.06 Na het ontbijt vertrekken we naar een nationaal park voor de eerste echte Schotse bosvogels. De bomen zijn hier geheel bedekt met kortsmossen. Als we aankomen in het dennebos worden we warm onthaald door de muggen maar als je maar blijft lopen valt het mee. De fluistert me in dat ik me voor kan bereiden op een "close-encounter" waarop ik vraag of het met een "C"begint krijg ik een knikje toe.....
Na 20 minuten komen we in de buurt want de verse uitwerpselen liggen op het bospad. Na de veiligheidsinstructies lopen we verder vol verwachting maar het blijft stil. Als we besluiten om te keren hoor ik in de verte de "klokkende" roep. De gids gaat de confrontatie aan en loopt het bos in en na tien minuten worden we opgehaald. De vogel is er maar z'n testosteron is helaas gedaald, geen balts en geen dangerous encounters. Rustig eet hij van de bosbessen en kunnen we hem dicht benaderen. Het seizoen is voorbij en dat is zichtbaar.
Op de weg terug vinden een groepje Kruisbekken die zich goed laten bekijken en we als Schotse Kruisbekken kunnen identificeren. Een avond in de nachthut levert alleen een close encounter met een Edelhert op en een paar Bosmuizen. Verder blijft het stil en geen spoor van Das of Boommarter. Dit jaar zijn de waarnemingen dungezaaid mogelijk omdat beide soorten geen jongen hebben. 

After breakfast we leave to the national park. I'm amazed by all the lichens on the trees. As we arrived in the pine forest we are welcomed by the midges. The guide tells me I must be prepared for a possible close encounter, I ask him if it starts with a "C" and he nicks his head. After a twenty minute walk we find the first droppings on the forest road but it remains calm. Finaly the guide finds the birds but it's clearly visible that it's the end of the lekking-season for it which is also visible on the heavily battered bird. Still we can get close and get nice shots. On our way back a group of Crossbills are sitting in the top of Scottish Pines we can clearly see them and identify them as Scottisch Crossbills. A night at the hide doen't provide species like Badger or Pine Marten. Only a Red Deer, some Wood Mice and a hunting Tawny Owl.


Auerhaan - Caipercaillie

07.06 Vandaag zijn we naar de oostkust afgereisd. Voor "the Dutch" zijn de getijdevlaktes niet heel bijzonder want de soorten zijn minder dan in Nederland en in lagere aantallen. Toch keek ik uit naar de Moray Firth omdat deze plek bekend staat om de Tuimelaars. Dit is de meest noordelijke populatie van Tuimelaar en het zijn ook de grootste dieren. Ze jagen hier met name op Zalm en Zeeforel. Bij de eerste stop zagen we alleen een paar Grote Zaagbekken maar bij de uitmonding van de baai aangekomen zagen we ver de Tuimelaars hun naam eer aan doen. Achterwaartse salto's gelijktijdig springen met de neuzen naar elkaar kortom een prachtig gezicht maar alleen ver in de baai. Na een rondtour op Black Isle besloten we, dan al niet op mijn aandringen, om nog een keer bij de Tuimelaars te kijken. Dit keer kwam er een vrouwtje met jong dicht langs gezwommen en met veel moeite en geluk kon ik enkele foto's maken. Bij het verblijf zitten twee jonge Bosuilen die al vroeg in de schemer actief worden, het bedelen stimuleert ook de ouders om te gaan jagen wat een fraai gezicht is.

Today we went to the east coast. For the Dutch not a real interesting place compared to the Wadden Sea. There are some species of waders but in far lower numbers. Still I was looking forward to visit the Moray Firth because this is the place for Bottle-nosed Dolphins. It's the most northern population and the dolphins are the largest one of all the Bottle-nosed Dolphins. As we arrived we saw about 7 dolphins breaching far out in the bay but too far for ony photos. After a round-up on the Black Isle we visited the mouth of the bay again and one female was there swimming close by with her young. With some luck I still managed to get some decent shots. In the garden there are two young Tawny Owls which become active early in the evening. This stimulates the parents to start hunting which is great to see.


Tuimelaar - Bottle-nosed Dolphin mother and calf


Bosuil - Tawny Owl

08.06 Na het ontbijt vertrekken we naar een van de vele Lochs. Een wandeling door het dennebos levert Kuifmees op, een zeer gewilde soort voor de Engelsen. Op het meer zit weinig bijzonders dan Wintertalingen, een Smient en wederom Brilduikers met jongen. De bossen zijn erg fraai maar ik had veel meer leven verwacht. Alleen de Vinken en Sijzen zijn constant aanwezig met her en der een Zwarte Mees. Na een flinke wandeling komen we bij een weide aan en hier zitten Gekraagde Roodstaarten, Grauwe Vliegenvangers en enkele Barmsijzen. De enige goede opnames van vandaag zijn de wolken die door de dalen drijven.

After breakfast we head out for one of the Lochs. We find some Crested Tits and on the Loch are some Goldeneyes with chicks. Along the edges of a meadow in the forst are Spotted Flycatchers and Redstarts sitting on the wires from where they hunt for insects. Just before dinner some clouds come into the valley and glide over the mountains letting the trees floats in the clouds.


Cairngorm Mountains

09.06 Wederom een dag naar de oostkust. We beginnen bij de Speyside Bay waar we op de heenweg al Grauwe Gorzen zien, de laatste plek in GB waar ze nog broeden. Bij het uitkijkpunt aangekomen zien we al snel jagende Tuimelaars waaronder een paar enorme donkere mannetjes waardoor ik even aan Dwergvinvis dacht toen ik ze in de telescoop zag. De gids merkt een Visarend op die in de monding van de baai begint te vissen en bij de tweede duik succesvol is. Met een platvis vliegt hij dan weer snel weg, waarschijnlijk naar het nest in de bossen. Via de Schotse Hooglanden waar we meerdere Schots Sneeuwhoenders langs de weg zien waaronder vrouwtjes met jongen rijden we dan weer terug naar de accomodatie. Voor het avondeten zet ik de camera met afstandbediening bij een van de schuiltenten op en lukt het om een Vink in het dennebos te fotograferen. Morgen staat een dag naar Handa Island gepland, een bekende plek waar veel zeevogels broeden. Helaas is dit al weer de laatste volle dag aangezien ik vrijdag vertrek, jammergenoeg kan ik niet mee de bergen waar Alpensneeuwhoen en Morinelplevier broedt. Nu gauw de accu´s opladden voor een veelbelovende dag op Handa Island.

Today we go for another day at the east coast. On our way to the first stop at Speyside Bay we see some Corn Buntings, this is the last breeding site for them in the UK. As we arrive at the site we quickly see a group of hunting Bottle-nosed Dolphins hunting including some huge dark males which I even mistake for Minke Whale. Our guide sees a incoming Osprey which start to hunt on the bay and after the second dive he flies off with a flounder. We then visit the Scottisch Higlands and see and photograph some close Red Grouse, even female with youngs. We then head back to the accomodation and in the two hours before dinner I visit one of the hides and can photograph a Chaffinch in the Pine forest landscape. Tommorrow we head for a day at Handa Island for the famous seabird colonies. I´m looking forward so now a charge the batteries.


Vink - Chaffinch


Visarend - Osprey


Schots Sneeuwhoen - Red Grouse

10.06 Nee lange rit komen we aan bij de boot die ons naar Handa Island brengt. In de omgeving zien we al fraaie Parelduikers, zelfs al met een jong, zomerkleed Fraters en twee vechtende Koekoeken. Handa Island is bekend om de zeevogelkolonies waaronder de grootste kolonie van Grote Jagers in de UK. Helaas hebben de ratten op het eiland het aantal broedende Papegaaiduikers flink gedecimeerd waardoor er alleen nog wat bovenop de rotsen broeden waar de ratten niet bij kunnen. Gelukkig zijn de ratten nu zelf praktisch niet meer aanwezig op het eiland door de inzet van de RSPB en herstelt de populatie van Papegaaiduiker zich. Naast de Grote Jagers broeden er ook Kleine Jagers en die gaan niet altijd even goed samen. Zodra een Grote Jager maar in de buurt komt van een Kleine Jager territorium dan heeft wordt direct de aanval ingezet maar dat is niet verwonderlijk aangezien de Grote Jagers eieren en jongen van Kleine Jagers eten. In zeevogelkolonies gebeurt er van alles, paring, uitkomende eieren, eieren die door meeuwen worden gestolen en een constante stroom van vertrekkende en aanvliegende vogels. Je kan de hele dag blijven kijken naar al deze gebeurtenissen. Een mooie afsluiting van deze trip want de volgende dag vertrek ik vroeg in de ochtend weer naar Nederland.

After a three hour drive we arrive at the ferry which takes us to Handa Island. In the surroundings we already see nice Black-thoated Divers, Twite en two fighting Cuckoos. Handa Island is well known for the seabird colonies including the largest colonies of Great Skua in the UK. Sadly the rats have decimated the number of Puffins, only a few still breed on the remote rocks that the rats couldn´t reach. Beside the Bonxies, Arctic Skuas also breed on the Island and those two can´t stand eachother. As soon as a Bonxie flies by the Arctic Skuas chase him off. There is happening a lot in seabird colonies, breeding, hatching, stealing and more. One can watch a seabird colony a whole day with all the happenings. For me it´s the last day and I will be off to Holland after a great trip.


Tapuit - Northern Wheatear


Kleine Jager - Arctic Skua


Grote Jager - Great Skua a.k.a. Bonxie


Noordse Stormvogels - Fulmar

Tips voor Schotland:
1. Neem voor elk weertype kleding mee. Het weer kan snel veranderen met name in de hooglanden.
2. Als je in de zomer gaat neem dan genoeg insectenwerende kleding en spray mee. Muggen zijn niks in vergelijking met Midges oftewel Knutjes. Met name in de bossen, na regenbuien en weinig wind heb je veel last van deze kleine insectjes die over in en onder kruipen om je te steken.
3. Schotland heeft veel te bieden van wijdse landschappen tot kleine flora. Als je dit alles in beeld wil brengen neem dan een verscheidenheid aan lenzen mee.
4. Schotland is prima op eigen gelegenheid te bereizen mits je goed voorbereid bent. Wil je toch alle soorten zien dan is een georganiseerde reis met een lokale gids een must. Soorten als Auerhaan, Steenarend, Waterspreeuw en Grauwe Gors zijn zeer lastig zonder de kennis en ervaring van lokale gidsen.
De reis waar ik aan heb deelgenomen wordt aangeboden door Inezia Tours, als je interesse hebt om ook deel te nemen aan een georganiseerde reis dan vindt je
hier meer informatie.

Met het schip van Oceanwide Expeditions reis ik volgend jaar van Antartica naar Ascension voor de kust van Mauretanie. Voor deze unieke reis zijn nog plaatsen beschikbaar. Mocht je altijd al een naar Antartica, South Georgia en vele eilanden in de zuidelijke Atlantische Oceaan willen, wacht dan niet te lang want de prijzen zullen alleen maar stijgen, mede door de vergunningen die in de toekomst worden ingevoerd. Deze reis is met name voor fotografen intressant want met hoe meer fotografen we reizen hoe meer inspraak we hebben op de crew om tijdens de zodiaktours even langer bij bijvoorbeeld een Zeeluipaard te blijven of vanuit een andere hoek een ijsschots te fotograferen, meer info op de Antarctica pagina.